Wulongot és más, részlegesen fermentált teákat − így például a pu’erht − végülis hasonlóan kell elkészíteni. A sötét wulongokra „feltalált” gong fu cha előbb megmelegíti és elmossa a készletet, aztán bemutatja és a kannába (gaiwanba, Heinan csészébe) tölti a teát, megvárja, hogy átmelegedjen, majd egyszer átmossa, végül hozzáfog az elkészítéshez. Csakhogy az egyszerű repetitív mozdulatsor tele van buktatókkal. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
A zöld wulongoknál legalábbis érdemes odafigyelni arra, hogy: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
További japán zöld hasonlóság, hogy a Guan Yin érzékenyen reagál a nem megfelelő tárolási körülményekre, különösen a hőmérséklet-ingadozásra, ezért jobb a kis, 7 grammos adagokban előkészített vákuumos csomagolás, amit hűtőgépben tartunk. A gyártók az őszi teákra 2 év állagmegőrzést vállalnak, és ez a gyakorlatban ellenőrizve igaz is. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mit jelent az pontosan, hogy őszi és tavaszi? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
A zöld wulongokat Fujianban és Tajvanon négy fő fázisban „takarítják be”. A tavaszi szüret korai, májusi, de egyes vidékeken ezt is megelőzheti, az őszi szüret szeptember végére, október elejére esik, a nyári, közbenső fázis igazából egy, vagy több karbantartó szedés július elején és augusztusban. Mivel az időjárás ilyenkor meglehetősen fülledt, forró, a nyári teát termelő teaültetvényeken a narancsligetekben is ismert légkondicionálókkal enyhítik a forróságot. A három fázis jól elkülöníthető ízvilágot takar. A tavaszi kissé fanyar, üde, finom, virágos, nedves érzetet ad. A nyári erős, kissé muskotályos, aranyszínű öntettel, az őszi pedig igazi „teleszáj” tea. Tízes skálán a tavaszi hetet-nyolcat ér, a nyári négyet, az őszi természetesen tízet. A negyedik, téli szedés decemberben vidékenként eltérő, magas hegységben meg sem tartják. A melegebb ültetvényeken kis mennyiségben gyártják, íze az őszire emlékeztet, de sokkal kevésbé teljes.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hogy ne legyen ilyen egyszerű, szinte minden kategória legalább 4-5 minőségi fokozatot foglal magában. Ez a vásárló pénztárcájához és igényeihez igazítja a kívánt teát, de vigyázat! Egyáltalán nem biztos, hogy az őszi teli aroma A osztály, bár kétszer annyiba kerül, nagyságrendekkel jobb érzetet ad, mint a Lapos aroma C osztály. Annyi azért nyilvánvaló, hogy az őszi teákat többre tartjuk íztelítettségük miatt − egészen április-májusig, akkor újra fordul a kocka. Tajvanon más irányt vett a Tie Guan Yin sorsa. A fenti kategóriák évekkel és érleléssel egészülnek ki, fel a csillagos égig. Az alaptónus, a virágos, vasas, friss zöldség Tie Guan Yin a lista elején van, némileg nyersebb, tejesen édesebb előízekkel, ezt pedig sütöttebb, majd érlelt teák követik. A sütöttebb annyit jelent, hogy a fermentáció gyeplőjét hosszabbra engedik, a sütéseket gyakoribbra és intenzívebbre veszik. A friss, illatos ízek, karamellizált, konyakos, égetett felhangot kapnak. Az évek előrehaladtával ezekhez az ízekhez további tónusok kapcsolódnak, egészen a kielégülésig. A tónusokat kétévente utósütéssel égetik bele a tea emlékezetébe. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||